Az ajakherpesz megjelenésének 8 + 1 leggyakoribb oka

Az ajakherpesz vírusát, a Herpes Simplex I. (HSV-1) vírus okozza.

A herpesz bőr- és ideggyulladások formájában jelentkezik az ajkak körül. (Ezért látható jól a jellegzetes herpeszre utaló elváltozás + ezért viszket és fáj is).

Az ajakherpesz két típusát különböztethetjük meg:

  1. Az elsődleges, vagy primer fertőzést (Többnyire tünetmentesen lezajlik gyermekkorban),
  2. illetve a másodlagos, azaz szekunder fertőzést (A vírus reaktiválódásra képes).

A Herpes Simplex vírus két típusa, az 1-es és 2-es vírus egyaránt cseppfertőzéssel terjedhet (a levegőben rendkívül életképtelen parazitáról van szó).
Ennek értelmében egy csók, minimális testi érintkezés, vagy például a herpeszes beteg poharának a használata is már magában rejtheti a fertőződés veszélyét!

A HSV-1 vírusát a legtöbb ember magában hordozza. Ennek ellenére van, hogy mégsem jelennek meg mindenkinél a herpeszre utaló tünetek, a vírus ugyanis nem biztos hogy aktiválóik.

Amikor herpesz jelenhet meg az ajkak környékén…

1.- A nem megfelelően működő immunrendszer egyértelműen olyan táptalajt nyújt a herpesz vírusnak, melynek következményeképpen hamar megmutatkozhat a fertőzés.

2.- Betegségek, így influenza vagy láz esetén, melyek az immunfunkciók gyengülését eredményezik, számíthatunk a herpesz megjelenésére.8+1

3.- Az elsődleges vírusfertőzést követően a szervezetben sokáig lappangani (az V. agyideg dúcaiban) is képes HSV-1 vírus az intenzív leégés, a stressz, a menstruáció, a kimerültség, az immunegyensúly felborulása, vagy éppen gyógyszerek hatására újra aktiválódhat.

4.- A ‘Streptococcus penumoniae’ baktérium által okozott Lebenyes tüdőgyulladásnak jellegzetes kísérőjelensége lehet az ajakherpesz.

5.- A herpesz megjelenésének lelki okai is lehetnek: a belső a disszharmónia, a belső egyensúly megbomlása kihathat. Természetgyógyászok nézőpontja szerint egyébként a herpesz egyfajta taszítást, elutasítást jelent: A negatív érzelmi töltetek, vagy a stressz reaktiválhatják.

6.- A tartósan helytelen, tápanyagokban szegény egészségtelen táplálkozással úgymond megágyazhatunk a herpesz megjelenésének.

7.- A hormonális változások szintén lehetőséget kínálnak a herpesz vírusnak arra, hogy az a bőrfelszín közelébe vándorolhasson.

8.- Vannak akik gyomorrontásra, bizonyos ételektől való undorra hivatkoznak a herpesz kapcsán.

+1
A száj és az ajak
azon sérülései, melyek érintik a száj érzékeny(ebb) területeit szintén okozhatják a herpesz megjelenését. Például:

  • Egy nem megfelelően elvégzett fogászati beavatkozás,
  • vagy az ajkak kiszáradása, ’kifújása’ is állhat a háttérben.