Kérdések és Válaszok a Herpeszről

Mit nevezünk herpesznek?

A herpesz jellegzetes bőr- és ideggyulladás. Összetéveszthetetlen tünetei vannak:

  • a bőr pirossága,
  • a viszketés,
  • az apró és érzékeny hólyagok,
  • a hólyagokat felváltó hegesedés.

Herpesz leginkább az arcon (ajkak, szemek), illetve a nemi szervek környékén jelentkezik – A fertőzés miatt a test különböző pontjain is megjelenhet.

A herpesz erősen fertőző: cseppfertőzéssel terjed.

Mi a különbség a HSV-1 és HSV-2 vírusok között?

A Herpes Simplex vírus (HSV) 8 alfaja közül kettő, a HSV-1 és HSV-2 hozható összefüggésbe az általunk ‘herpesznek’ nevezett megbetegedéssel.
A HSV-1 alapvetően az ajakherpesz, a HSV-2 a genitális vagy nemi herpesz okozója.
Bővebben a HSV-1 és HSV-2 vírusokról >>>

Mi a herpesz vírus sajátossága?

Amennyiben valaki elkapta a vírusfertőzést, az a szervezetben marad. A vírus az idegdúcokba visszahúzódva lappang, és várja, hogy újra fellángolhasson. A fellángolást okozhatja az immunrendszer gyengesége, láz, napégés, vagy erős stresszhatás.
A herpesz vírus nem ölhető ki a szervezetből, azonban amint megjelenik, jól kezelhető, a vírus fellángolása pedig megelőzhető.

Mire kell figyelni alapvetően a herpesz kezelése és megelőzése kapcsán?

A vírus aktiválódása megelőzhető egészséges életmóddal, megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozási szokások betartásával, sportolással, a stressz kerülésével.

A megfertőződéssel kapcsolatosan alapvetően elmondható, hogy higiénia betartásával, vagy az immunrendszer mindennapi támogatásával mérsékelhető a fertőzésveszély.

12+1 fontos tudnivaló a herpesz kezelése és megelőzése kapcsán >>>

Amennyiben megjelent a herpesz, az jól kezelhető helyileg: vény nélkül kapható kenőcsökkel/krémekkel, ’acyclovir’ tartalmú készítményekkel, vagy anti-herpeszes tulajdonságokkal rendelkező, immunerősítő hatású készítményekkel táplálékkiegészítőkkel.
5+1 természetes segítség herpesz ellen >>>

Hogyan segíthet a propolisz a herpesz kezelésében?

Mint természetes fertőtlenítő, valamint baktérium- és vírusölő hatású készítmény, a propolisz kivonatok segíthetnek a herpesz helyi kezelésében, elsősorban a fertőzés továbbterjedésének a megakadályozásában.  A herpeszes seb szárításában is hatékony.

Miért ajánlott az aloe vera kivonat herpesz ellen?

Az aloe nedve hagyományosan ismert kórokozó-ellenes és fertőtlenítő hatásairól. Az aloe herpesz esetén igazolt, hogy nyugtatja a bőrt, támogatja a bőrfelület gyógyulását, továbbá a fertőzés első tüneteinél elkezdett alkalmazása segíthet gátolni a hólyagosodás folyamatát.

Az aloé készítmények belsőleg egyértelműen immunerősítő hatásúak.

Hogyan segíthet a Grapfruitmag kivonat herpesz esetén?

A természetes kórokozó-ellenes hatékonyságú grépfrútmag kivonatokat kutatók hatékonynak találták a Herpes Simplex vírusai ellen is. A grapfruitmag kivonatok fertőtlenítő hatását külsőleg vagy belsőleg alkalmazva is érzékelhetjük.

Miképpen ellensúlyozhatja a lizin a herpeszesedés folyamatát?

A lizin esszenciális aminosav, a szervezet számára nélkülözhetetlen. Herpesz esetén kimondottan hatékonynak bizonyulhat a lizin pótlása:

  • Egyrészt a lizin a kötőszöveti rostok alkotója, segíti a kötőszövet regenerálódását,
  • másrészt gátolja azoknak a fehérjebontó enzimeknek a termelődését, melyeket a HSV-vírus is termel.

Hogyan segíthet herpesz ellen az ezüstkolloid?

A természetes ezüstkolloid oldat kíméletlen vírusölő hatású! Megfigyelték, hogy károsíthatja a vírusok fehérjeburkát, gátolva ezáltal azok elszaporodását.

A kiváló biohasznosulással jellemezhető kolloid oldatok immunerősítő hatása vitathatatlan!

Herpesz ellen hatásos lenne a C-vitamin?

Nem nevezhetnénk az „egészség vitaminjának” a C-vitamin, ha az nem ellensúlyozná a herpesz megjelenését! C-vitamin

A C-vitamin a lizinnel párhuzamosan adagolva támogatja a kötőszövetek állapotát.

Tapasztalatok szerint a napi háromszori, főétkezéseket megelőző C-vitamin bevitellel egyértelműen a herpesz kialakulásának valószínűségét csökkenthetjük …

… Különben is, az immunrendszer támogatása sokak szemében – mondjuk nem ok nélkül – egyet jelent a C-vitamin napi bevitelével.
Megfelelő immunműködés mellett pedig bizonyos, hogy a herpesz megjelenésének valószínűsége is kisebb!